Hogyan írjunk keresőoptimalizált szöveget?

hogyan írjunk SEO optimalizált szöveget

Hogyan kell megírni weblapom szövegét, hogy első oldalon legyek a Google-ben? Biztos sokat gondolkoztál ezen, és merem fogadni, hogy rengeteg SEO technikát is tanultál a különböző blogoktól. Köztudott vagy sem, de a legkönnyebb optimalizálás akkor történik, amikor a weboldalt létrehozzák. Később nagyon macerás tud lenni. Amíg a legtöbb blog arról ad általános tájékoztatást, hogyan kell optimalizálni a saját weblapodat, mi ma arról az esetről szeretnénk beszélni, amikor tőlünk rendelsz weboldalt, és neked kell megírnod és átadnod annak tartalmát.

Nincs tökéletes szöveg vagy mágikus képlet arra vonatkozóan, hogy mitől jó egy történet. Inkább gondoljunk azokra az érdekes és cseppet sem untató könyvekre és cikkekre, amiket életünk során megpróbáltunk megőrizni, mert olyan jó érzés volt elolvasni azokat, akár többször is. Ilyen jellegűnek képzeljük a SEO optimalizált szöveget. Sőt, mi kifejezetten azt javasoljuk, hogy úgy kell megírni a szöveget, mint ahogy eddig mindig is tették az írók, méghozzá úgy, hogy egy főcímet alkalmazol egy oldalon, hierarchikusan építed fel a fejezeteket és alfejezeteket, valamint ügyelsz arra, hogy a szövegtörzs arról szóljon, amiről a címe.

Ha betartunk minden ésszerű szabályt, akkor nagy eséllyel indulunk, de mint minden versenyben ez sok külső tényezőtől is függ, mint például, mennyire jók a konkurenseid szövegei.

A legjobb keresőoptimalizált szöveg az, amely a felhasználó (olvasó) kérdéseire ad választ. Hát, dióhéjban ez a legfontosabb szabály.

Azért is nagyon fontos, hogy a szöveg ne legyen unalmas, mert ha az, akkor a látogató elhagyja a weboldalt, aminek két következménye lehet:

  • Hiába voltam jó helyen, nem volt időm arra, hogy a látogató rendesen megnézze termékeimet, vagy szolgáltatásaimat.
  • A Google érzékeli, hogy a legtöbb látogató belép egy bizonyos oldalon, és rövid időn belül ugyanarról az oldalról lép ki anélkül, hogy más oldalakat megnézett volna. Miért? Mivel már látta, hogy megemészthetetlen az egész! Ezt hívják „Visszafordulási arány”-nak, és többek között erősen jelzi, hogy az adott oldal nem olyan érdekes, hogy ott ragadjon az ember.

A weboldal programjában használt ún. tagok (címkék), és egyéb technikai, programozási parancs optimalizálása segítenek, de messzemenően nem ezek a legfontosabbak az egész folyamatban.
Gyakran látni olyan weboldalt, aminek kinézete borzalmas, de mégis az első helyen szerepel, mert logikus felépítésű a szövege. Igaz, hogy csúnyasága miatt nem képes ügyfeleket szerezni, de akkor is kiváló a helyezése.

Mi működik igazán a SEO-ban?

1. Kulcsszavak, vagyis röviden miről szól a szöveg. Emberibb nyelvre lefordítva: szerinted, mit keresnének a felhasználók?

Tegyük fel, 4 felesleges kocsi áll rendelkezésedre (és közben nem sok pénzed van), és bérbeadásukon gondolkozol. Mik lennének a kulcsszavak? kocsi bérlés, autóbérlés, járműbérlés, autókölcsönző, autókölcsönzés?

Lehet, hogy elsőre nem tudod eldönteni, de mondjuk, mi sem. Sebaj, mindig érkezik segítség az utolsó pillanatban, szokás szerint a Google részéről. Meglátogatod a Kulcsszótervező szolgáltatást, és szépen megnézed, melyik kulcsszót keresik leggyakrabban havi felbontásban, melyiknek magasabb a versenye, stb. Egy kicsit olvass a szóban forgó eszközről, hogy megfelelően megértsd az adatok jelentését. Szerintünk ez nem egy nagy kérés, ha tényleg pénzt akarsz keresni azzal a 4 kocsival.

Mit válasszunk: magas, közepes vagy alacsony versenyt?
Első látásra az ember azt mondja: a leggyengébb fickókkal akarok versenyezni, mert gyávák, és bénák.
Lehetséges, hogy ez az alacsony verseny arról szól, hogy a „kocsit szeretnék bérbe adni Hajdúnánáson” kifejezésre optimalizálsz, és valójában első leszel a Google-ben. Sajnos észre fogod venni, hogy évente 1-szer nézik a weboldaladat. (Ellenőriztük, de senki nem optimalizált erre a kifejezésre, tehát mindenki bátor és ügyes.)

2. Használd a kulcsszavakat ésszerű keretek között

Ha már érted, hogy mi az a kulcsszó (ami valójában nem egy szó, hanem több szóból álló kifejezés), akkor megírhatod a szöveget úgy, hogy az szerepeljen a címben, esetleg néhány alcímben, fejezetekben, stb., de főleg azt az egyszerű logikát tartsd be, hogy a szövegtörzs arról a témáról szóljon, amit a címében ígértél. Ügyelj arra, hogy használd egyazon kifejezés különböző szinonimáit. Iskolában azt tanultuk, hogy ne ismételjünk szavakat. Emlékszel?

3. Legyél eredeti, egyedi.

A Google-nél egyszerűbb elemző programok is képesek detektálni két szöveg statisztikai azonosságát, még fordítás után is. Tehát ne másolj másoktól szöveget! Legyél eredeti! Tudjuk, hogy sokan ugyanazt a tevékenységet végzik, mint te, és úgy érzed, már mindent megírtak, és közben neked nincs is ihleted. Nem szabad feladnod! Bérbe kell adnod a 4 autót!!! Nézd meg, kik sikeresek a keresőben (ne a cég mérlegét, hanem a helyezését figyeld), és írd össze, milyen témák, címek, alcímek szerepelnek. Ezek után próbálj egy saját, nem unalmas, és zsargonmentes vállalati bemutatót összehozni.

4. Használj követhető, természetes struktúrát

Képzelj el egy újságot, amikor előbb van a hír, középen a cím, és a végén a hír összefoglalója. Lehet, hogy nem hiszed el, de rengeteg weblap ilyen struktúrájú. Lehet, hogy a látogatónak fel sem tűnik, viszont a Google-nek igen. Ez utóbbi elvárja, és okkal, hogy egy oldal struktúrája az ember számára követhető legyen, és kellemes olvasást biztosítson. Például:

Rossz weboldal struktúra, amit nem szabad követni

A Yale University School of Art weblapja.

hibás weboldal tervezés
Ahogy mi képzeljük a felhasználóbarát elrendezést

A FittingKer főoldala röviden bemutatja mivel foglalkoznak. A menü csak a fontos oldalakat tartalmazza.

Jól megtervezett weboldal struktúra

Ez a menüre is vonatkozik. Képzeljünk el egy kirakatot. Mit rakunk oda? Hát, nyilván azokat a termékeket, vagy termékfajtákat, amelyek legjobb tudásunk szerint jobban vonzzák a vásárlókat. Senki nem teszi ki az összes ruhát, el sem magyarázzuk, miért. Nem szabad bonyolult, sokszintes menürendszerben gondolkozni. Az AD Design Solutions mindig javaslatot tesz az oldal leegyszerűsítésére, természetesen a leadott tartalom megtartása mellett.

5. A leendő ügyfeled szókincsét és ne szakmai zsargont alkalmazz

Vedd figyelembe, hogy a felhasználó jobban azonosul a szövegeddel, esetleg kedve lesz azt megosztani, ha úgy érzi, hogy neki írták. Tehát, mi inkább a „kocsi” és az „autó” szavakat keresnénk, mint a „jármű” vagy a „személyi gépkocsi” szavakat.

6. Válassz olyan képeket, videókat vagy grafikonokat, amelyek kapcsolatosak a szöveggel, vagy alátámasztják azt

A képeket és videókat is lehet optimalizálni, és fontos, hogy időnként lássunk multimédiás elemeket a weboldalon, mert a sima szöveg unalmas tud lenni.


hogyan optimalizaljunk egy képet

Amikor a szövegedhez képeket és videókat is adsz le, ne felejtsd el mellékelni, milyen címet szeretnél rendelni hozzájuk. Az ún. ALT címke fontos szerepet játszik a multimédiás elemeknél.
Így nézne ki az előbbi kép kódja:

<img alt=”luxus autók bérlése Budapesten” src=”autoberles.jpg” />

7. Jelezd vastag betűkkel vagy nagyobb betűkkel a szövegtörzshöz tartozó, de mégis kiemelésre érdemes szövegrészeket

Ezzel nagyban segítheted a weboldalkészítő munkáját, hiszen nem biztos, hogy mi tudjuk, mi az igazán fontos a szakmádban.

Reméljük sikerült elérnünk veled azt, ami az eredeti célunk volt: könnyen, egyszerűen válaszolni a kérdéseidre. Továbbá azt is reméljük, hogyha nekünk küldesz szöveget egy weboldal elkészítése keretében, tudni fogod, hogy mire kell leginkább figyelni. Ha nincs fogalmunk arról, hogy mi kell az ügyfeleinknek, akkor nem tudunk szilárd marketing stratégiát kialakítani, SEO optimalizálásról nem is beszélve.

Ismerd meg ügyfeleid kérdéseit, írj egy vonzó szöveget, és tarts be egy ésszerű struktúrát: ez a SEO optimalizált szöveg megírásának a titka.

Fedezd fel weboldalunkat, hátha találsz egyéb érdekes cikket, vagy információt, ami könnyebbé teszi a választásodat. Nálunk biztos kezekben lesz weboldalad tervezése.

Summary
Dátum
Cikk címe
Hogyan írjunk keresőoptimalizált szöveget?
Értékelés
51star1star1star1star1star