360°-os stratégia

Mitől egyedi
egy weboldal?

Hiedelmek vs. Valóság

Minden vállalkozó nagy lábbal szeretne belépni az Internetes piacra vagy megújulni. A weboldal készítés világában egyre népszerűbb lett az utóbbi években az egyedi weboldal fogalma.
A fogalom körül sok a félreértés, de főleg a manipulatív szándék, kihasználva az „egyedi” fogalom körüli szubjektivitást.

Írásunk célja tisztázni, mit jelenthet az egyedi weboldal fogalma, és mi hogyan értjük.

Egyedi programozású / fejlesztésű weboldal

A főleg informatikus háttérrel rendelkező szakemberek ezt a megoldást kínálják. Azt mondják, hogy egy weboldal akkor egyedi, ha nullából fejlesztik, és ez az ügyfél számára a legjobb megoldás. Azt a nonszensz dolgot állítják, hogy a Google észreveszi, ha a weboldal kódja nem egyedi, tehát sablonszerű, és mivel nagyon sok weboldal ugyanazzal a kóddal rendelkezik, akkor a weboldal nem fog teljesíteni.

Kérdés, hogy mi nem fog teljesíteni. Nem tudjuk, mióta számít a kód egyedisége, amikor vásárolunk valamit az Interneten. Ha szép, tiszta a kép, vonzó az értékajánlat, és valamilyen csatornán megtalálható a weboldal, akkor megvan a siker alapja.

Hozzátesszük, hogy a kód egyedisége sem nyújt semmilyen garanciát keresőoptimalizálás szempontjából.

Sokszor a hozzá nem értő ügyfél nem veszi észre, de a weboldalkészítő saját weboldalának a kódját tanulmányozva látható, hogy az nem egyedi programozású, hanem pl. WordPress. Kérdés, hogy magának miért nem gyártott egyedi fejlesztésű weblapot.

Egy nullából leprogramozott weboldal biztosan egyedi, csak hogy ettől az ügyfélnek nem lesz semmilyen üzleti haszna. Miért?

 • Nagyon drága, és idővel egyre drágább. Még a legegyszerűbb funkciót is, amit számtalan, akár ingyenes program és bővítmény könnyen és hatékonyan old meg, a semmiből kell létrehozni. Ennek nemcsak magas az ára, hanem egyáltalán nem biztos, hogy a programozó olyan tapasztalattal és tudással rendelkezik, hogy a folyamatot és az összefüggéseket átlássa, ellentétben egy jól bevált, szabványos, és több millió ember által használt programmal, amelynek biztosan nincs hibája.
 • A weboldal létrehozási ideje meghalad minden határt. Nemcsak a fejlesztésről beszélünk, rengeteget kell tesztelni, hiszen elméletileg nincs hozzá hasonló, és sok hiba lehet benne.
 • Bármilyen későbbi bővítés drága, nehéz és lassú. Ez talán a legnagyobb probléma, hiszen a technológia és a grafikai trendek is változnak minimum kétévente. Egy ilyen weboldal módosítása nagyon megterheli a zsebet.
 • Nem tudsz szolgáltatót váltani. Ha megromlik a kapcsolatod a weblapkészítővel, akkor a következő, akivel szóba állsz, azt fogja mondani, hogy ők nem nyúlnak ahhoz az egyedi kódhoz, mert nem vállalnak semmilyen felelősséget érte, nem is beszélve arról, hogy rengeteg idő, mire kibogozzák.
 • Általában nem tartalmaznak tartalomkezelő funkciót vagy nagyon egyszerű az admin panelje. Ez azt jelenti, hogy egyedül nagyon nehezen fogsz tudni bármit módosítani a weboldalon.

Egy analógiával zárnánk le ezt a rovatot.

Képzeljük el, hogy író vagy. Egy könyvet szeretnél írni, de nem a régi írógépeddel, hanem egy modern szövegszerkesztővel. Egy programozó cég azt állítja, hogy jobb lesz a könyved, ha a számodra egyedileg fejlesztett szövegszerkesztőt veszed meg. Lehet, hogy valaki ezt elhiszi, de mi biztosan egy Microsoft Office-t vásárolnánk meg, amely hibamentes, megfelelő ügyfélszolgálattal és aktualizálási naptárral rendelkezik, és ráadásul olyan formátumú dokumentumokat hoz létre, amelyet sok ember és egyéb program képes megnyitni. Nem is beszélve arról, hogy a könyv nem attól lesz jobb, hanem az írói képességünkön fog múlni mennyire tetszik majd az olvasóknak.

Webáruház készítés

Egyedi weboldal, ahogy mi értjük

Üzletileg és tartalmilag egyedülálló

Mi üzleti alapon nézzük a weboldalakat. Teljesen mindegy milyen a kódja, ha a weboldal sok pénzt termel. Ez viszont csak akkor érhető el, ha a weboldal egyedi módon lemásolja ügyfeleink üzleti, márka és marketing stratégiáját.

Az, hogy grafikailag, szövegileg egyedi, egyszerűen a minimum, ami elvárható a mai világban. Eleve nem kötünk szerződést olyan céggel, amely illegálisan letöltött tartalommal próbál weboldalt készíttetni, és sok erőfeszítést fektetünk abba, hogy a szerkezetek, az arculat, és a grafikák teljesen megkülönböztessék ügyfeleinket a konkurenseiktől. Más szavakkal minden ügyfelünk weboldala egyedi lesz, mert:

 • az arculata eleve egyedi,
 • a képanyaga egyedi vagy egyedivé tesszük,
 • a szövege sehonnan nem lett másolva,
 • ha ügyfelünk ránk bízza a stratégiai tervezést, akkor a weboldal biztosan követni fogja a cég egyedi üzleti törekvéseit.

Ha az ügyfelünk rendelkezik egy bizonyos anyagi kerettel, akkor azt javasoljuk, hogy inkább egy üzletileg egyedi online céget hozzon létre egy szabványos tartalomkezelővel, és kerülje el a nem szabványos, egyedi programozású megoldásokat.

WordPress honlap

A verhetetlen megoldás

A sok rendelkezésre álló tartalomkezelő közül mi kizárólag WordPress weboldalakkal foglalkozunk.

Ha esetleg nem tudod, a tartalomkezelők vagy CMS (content management system) olyan programok, amelyeknek az előre leprogramozott moduljaiból létrehozhatunk blogokat, webáruházakat és egészen bonyolult weboldalakat, minden létező üzleti igény kielégíthető bővítmények hozzáadásával.

Előnyök:

 • A weboldal ára minimum 5-ször alacsonyabb, mint egy egyedileg leprogramozott honlap esetén.
 • 10-szer gyorsabban készül el. Tehát hónapok helyett hetek alatt befejezhető, ha nincsenek halasztások a projektben.
 • Nem fog elavulni egy év múlva. A WordPress ingyenes és viszonylag gyakran frissítik. Nagyon megbízható, mert több millió ember és cég használja szerte a világon, és ha hibás lenne, akkor azonnal kiderülne.
 • A WordPress a legjobb választás a SEO optimalizálás szempontjából, és tökéletesen integrálva van a közösségi oldalakkal.
 • A WordPress weboldal a Google nyelvén beszél. Elejétől kezdve arra tervezték, hogy megfelelően kommunikáljon a híres keresővel.
 • Minden képernyőhöz alkalmazkodik, ami manapság alapkövetelmény.
 • Könnyű és olcsó a karbantartása, fenntartása és bővítése. Az admin felület hasonlít a Word szövegszerkesztőéhez, ezért az ügyfél sok tartalmat hozhat létre a weboldalkészítő segítsége nélkül.
 • Bármikor lecserélhető a weboldalkészítő: a következő szolgáltatónak nem lesz semmilyen akadály, hogy átvegye. A szabványos programoknak pont ez az előnye, tehát nem szükséges kibogozni mások által megírt kódot.
Honlap készítés Debrecen - AD Design

A sablon

Az nem egyedi, ugye?

A WordPress egyik fontos része a téma vagy sablon (theme vagy template).
Sokan abban a hiedelemben élnek, talán a sablon elnevezés miatt, hogy az így létrehozott weboldalak nem lesznek egyediek, és nem alkalmazkodhatnak az igényeikhez. Ez teljesen hamis.

Azokat a programokat nevezzük sablonnak a WordPress-en belül, amelyek felelnek a weboldal kinézetéért. Ezeknek a programoknak nincs semmilyen látható megjelenése, egyszerűen megspórolunk velük egy csomó alapmunkát és költséget.

Sok cég foglalkozik azzal, hogy WordPress sablont gyárt. Ezeket valahogy el kell adni, így a saját sablonjukkal létrehoznak egy vagy több weboldalt bizonyos tematikában (étterem, ruhabolt, ékszer, stb.), és ily módon vonzóvá teszik azoknak, akiknek étterme, ruhaboltja vagy ékszerboltja van.

Sajnos azok a vállalkozók, akik maguk próbálják a weboldalt elkészíteni, sőt sok weboldalkészítő is, tudás vagy akarat hiányában, a sablonkészítő demo tartalmával (képek, szerkezet és szöveg) együtt töltik le a sablont, és később átírják vagy lefordítják… és ennyi! Így aztán tényleg több ezer egyforma weboldal lesz a piacon, sőt a magyar piacon is. Ez viszont nem a sablon miatt van, hanem a gyári tartalom megtartása az oka.

A cégek, és így a weboldalak sem technikai sem üzleti szempontból nem az egyediségük miatt működnek jól. Ha így lenne, akkor egy egyszerű menza állandóan a tönk szélén lenne, hiszen semmilyen egyedi ételt nem készít, csak a szokásos bevált ebédet.
Nem az a baj, ha egy weboldal ugyanúgy néz ki mint egy másik. Ki venné észre, ha van 150 egyforma weboldal, és 7 milliárdan vagyunk? Az igazi gond az, hogy nem a céged igazi üzleti tervére van strukturálva, és ezért nem fog tudni pénzt termelni.
Az egyedi kinézet egy kívánt állapot, amely biztosíthatja megkülönböztetésünket, de nem a legfontosabb cél.
A kereskedelmi folyamatok sem egyediek: a lead generálás, a lead nurturing, az értékesítés, uppsell és egyéb funneleket sem kell kitalálnunk, hanem évek óta léteznek. Egyszerűen jól kell ismerni és használni.
A cég igazi egyedisége a személyisége, az ahogy kommunikál, vagyis a márkája.

Összefoglalás:

A tartalomkezelők, mint a WordPress, a helyi programozóktól függetlenné teszik a cégedet és nem szaladsz bele egy vég nélküli befektetésbe. A grafikai minőség nem áll összefüggésben azzal, hogy milyen egyedi kódja van a weboldalnak. Az anyagi sikert végül nem is igazán a weboldal hozza, hanem a bonyolultabb marketing és márkastratégiák megfelelő alkalmazásának a függvénye.